Vitamine D

Vitamine D

- Kategorien : Lidwoord

Vitamine D is een in vet oplosbare stof die nauw verwant is aan ons immuunsysteem. Daarom is het zo belangrijk, niet alleen voor een gezond persoon, maar vooral voor mensen die lijden aan de ziekte van Lyme of de co-infecties daarvan.

We kunnen vitamine D onderverdelen in:

- Vitamine D2 (ergocalciferol), die van nature ook in schimmels en planten voorkomt
- Vitamine D3 (cholecalciferol), dat van nature voorkomt in dierlijke producten.


Het effect van vitamine D op de gezondheid

1. Impact op immuniteit

Zoals eerder vermeld, is de belangrijkste functie van vitamine D het beïnvloeden van de immuniteit. Het is een belangrijke regulator van de immuunrespons, beïnvloedt T- en B-lymfocyten, waardoor de immuunrespons wordt gereguleerd en de cytokininebalans van Th1 en Th2 wordt gemodereerd. Dit heeft een aanzienlijke invloed op het beloop van auto-immuunziekten.

Studies tonen aan dat bij een significant tekort suppletie met 1600 IE vitamine D3 per dag voldoende is om het risico op infectie met maar liefst 36% te verminderen.

2. Een krachtige antioxidant

Vitamine D kan effectief zijn bij het ontgiften van het lichaam. Het helpt bij de productie van een sterke antioxidant, namelijk glutathion, dat indirect stress door antioxidanten vermindert en vrije radicalen bestrijdt.

3. Effecten op botten

Reguleert de calcium- en fosfaatbalans. In het lichaam omgezet in zijn actieve vorm, verhoogt 25-dihyroxyvitamine-D de opname van calcium in de darmen, waardoor het de botmineraaldichtheid verbetert. Onderzoek toont aan dat het risico op fracturen met maar liefst 33% toeneemt voor elke 10ng/ml afname van 25 (OH)D onder 28ng/ml!

4. Preventie van hartaandoeningen

Vitamine D is gerelateerd aan vele aspecten van onze gezondheid. Het beïnvloedt de bloeddruk, triglyceriden en cholesterol (inclusief LDL- en HDL-niveaus). Dit alles hangt nauw samen met hart- en vaatziekten, de meest voorkomende doodsoorzaak in Polen. Volgens studies van Fatemeh Gholami, Ghobad Moradi en anderen was een afname van vitamine D geassocieerd met een hoger risico op morbiditeit en mortaliteit door hart- en vaatziekten. Lage vitamine D-spiegels verhoogden het risico op ziekte met 44% en maar liefst 54% hoger risico om aan de ziekte te overlijden!


5. Effect op tumoren

Neoplasmata ontstaan ​​wanneer de cellen van het lichaam zich ongecontroleerd delen en de nieuw gevormde cellen niet differentiëren tot weefsel dat typisch is voor cellen. Vitamine D remt de overmatige groei van cellen en beïnvloedt hun differentiatie. Het treft voornamelijk kanker van de borst, blaas, dikke darm, maag, slokdarm en vele anderen.

Vitamine D testen

De laboratoriumtest meet de concentratie van 25 (OH)D. De normen zijn hieronder weergegeven:

Deficiëntie < 20 ng/ml

Lage concentratie 20 – 30 ng/ml

Normale concentratie 30 – 50 ng/ml

Verhoogde waarde 50–100 ng/ml

Potentieel toxisch 100-150 ng/ml

Toxische concentratie > 150 ng/ml

Sommige testen worden gegeven in de eenheid bmol/l. De omzetter is 1ng/ml = 2,5 nmol/l


Natuurlijke bronnen van vitamine D.

Vitamine D wordt voornamelijk gesynthetiseerd door zonlicht. Samen met de voeding voorzien we onszelf weinig van deze vitamine (maximaal 20% van de hoeveelheid). Voedselbronnen zijn onder meer vis (paling, zalm, haring) en sommige soorten paddenstoelen, zoals shiitake-paddenstoelen.


Vitamine D dosering

De keuze van de dosis hangt voornamelijk af van de geografische locatie. Hoe meer zonnige dagen in de plaats waar we wonen, hoe minder suppletie zou moeten zijn. Voor inwoners van Polen en het grootste deel van Europa die aan de ziekte van Lyme lijden, raden we echter aan om in de herfst- en winterperiode minimaal 2000 IE aan te vullen (bij mensen met obesitas moet deze waarde worden verdubbeld).

In de lente- en zomerperiode is suppletie niet nodig, zolang we elke dag tussen 10.00 en 15.00 uur ongeveer 15 minuten aan de zon worden 'blootgesteld', waarbij minimaal 20% van het lichaam wordt blootgesteld (korte T- shirt en korte broek), zonder het gebruik van UV-filters en bewolking.

Vitamine D-tekort

De meest voorkomende symptomen van een tekort zijn braken, diarree, hoofdpijn, oogpijn, zwakte, gebrek aan eetlust, overmatige dorst en algemene malaise. Met de ziekte van Lyme en de gelijktijdige infecties is het vaak moeilijk om symptomen van vitamine D-tekort te onderscheiden van symptomen veroorzaakt door de ziekte van Lyme, dus het is altijd de moeite waard om het niveau te controleren en met suppletie te beginnen.

Te veel vitamine D.

We horen vaak dat iemand "paarden" doses van een vitamine slikt, namelijk 10.000 IE, en soms zelfs meer. Onthoud echter dat overmaat kan leiden tot hypercalciëmie, d.w.z. verhoogde serumcalciumspiegels. Zoals eerder vermeld, wordt vitamine D in het lichaam omgezet in zijn actieve vorm en veroorzaakt het een verhoogde opname van calcium in de darmen, nieren en botten. Daarom mogen dergelijke grote doses alleen worden gekozen na overleg met een arts en alleen in extreme tekortkomingen.

Het kan daarom worden gezien dat vitamine D noodzakelijk is voor het goed functioneren van het lichaam, en de tekortkomingen ervan kunnen het risico op veel ziekten aanzienlijk verhogen en de symptomen van de ziekte van Lyme verergeren. Denk er dus aan om vitamine D op te nemen in uw fytotherapie.

Vitamine D-supplementen vind je HIER

Product added to wishlist
Product added to compare.