Slaap en immuniteit

Slaap en immuniteit

- Kategorien : Lidwoord

Antibiotica, kruiden, dieet, bioresonantie, zuurstoftherapie ... er zijn veel traditionele en alternatieve methoden om de ziekte van Lyme te bestrijden. Leefstijl en slaapkwaliteit worden echter zelden besproken.

Slaap is een fysiologische activiteit die we gemiddeld ongeveer 30% van onze tijd doorbrengen. Ervan uitgaande dat de gemiddelde persoon ongeveer 80 jaar leeft, is dezelfde hoeveelheid slaap ongeveer 25 jaar van ons leven!

Slaap functies

De belangrijkste functie van slaap is in de eerste plaats de regeneratie van ons lichaam. Daarom hebben we ' s ochtends de meeste energie, is ons lichaam uitgerust en zijn de hersenen zuurstofrijk. Gebrek aan slaap heeft een negatieve invloed op het geheugen, effectief leren of de juiste concentratie. Studies tonen ook steeds meer de effecten van slaap op de stemming, waaronder angst en depressie. Te korte slaapfasen veroorzaken verstoringen in de secretie van cortisol, het stresshormoon, maar ook veel geslachtshormonen, wat zich vertaalt in de werking van het hele organisme. Een man die gemiddeld 4-5 uur per dag slaapt, heeft een verlaagd testosteronniveau dat gelijk is aan een man van 10-15 jaar ouder.

Slaap en het immuunsysteem

Kan slaap een echte impact hebben op de ziekte van Lyme en de co-infectie? Helemaal. slaap beïnvloedt ons immuunsysteem en het tekort veroorzaakt:

- Verminderde t-celactiviteit .

- Verhoogde niveaus van inflammatoire cytokines.

- Afname van de productie van leukocyten.

- Verzwakking van de functie van NK-cellen, die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van pathogenen in het lichaam (waaronder Borrelia torticollis en kankercellen).

- Remming van melatonine secretie door de pijnappelklier.

Fasen van slaap:

Slaap is een zeer complexe fysiologische activiteit waarin twee hoofdfasen kunnen worden onderscheiden: NREM (niet-snelle oogbeweging) en REM (snelle oogbeweging).

De NREM-fase is langer en is voornamelijk verantwoordelijk voor rust en regeneratie. De REM-fase daarentegen is actiever, de hersenen worden meer gestimuleerd en slaapdromen ontstaan. Voor een goede werking en volledige kracht is het noodzakelijk dat beide fasen "in symbiose leven". Elke cyclus moet gemiddeld ca. 100 minuten en afwisselend (CA. 4-6 slaapcycli).

Hoe lang moeten we slapen?

De gemiddelde, gewenste lengte van de slaap hangt voornamelijk af van de leeftijd en is:

9-12u voor schoolkinderen (7-12 jaar)

8-10u voor tieners (13-17 jaar)

7-9u voor volwassenen (18-64 jaar)

7-8u voor ouderen (65+)

Methoden voor het verbeteren van de kwaliteit van de slaap

1. Gebruik geen mobiele telefoons of computers in het donker.

Een telefoontje in de slaapkamer of een aflevering van een TV-show in bed is een slecht idee. De pijnappelklier krijgt dan de informatie dat het helemaal geen nacht is en remt de afscheiding van melatonine, het slaaphormoon genoemd. Beperk contact met rood licht (licht geproduceerd door elektronische apparaten) gedurende ten minste een uur voor het slapen gaan.

2. Zorg voor de juiste slaapkameromstandigheden.

De juiste temperatuur, duisternis, stilte of natuurlijke, comfortabele nachtkleding staan hierbij centraal.

3. Wees systematisch.

Je moet altijd naar bed gaan en tegelijkertijd opstaan. Zo wen je het lichaam aan de gevestigde schema ' s. De optimale hoeveelheid slaap is ok. 21-23 en wakker worden. 6-8.

4. Eet niet ' s nachts.

Eten voor het slapengaan kan de kwaliteit van de slaap verstoren. De beste optie is om de laatste, gemakkelijk te verteren maaltijd minstens 2 uur voor het slapen gaan te eten. Hetzelfde geldt voor sterke zwarte thee en koffie.

5. Vermijd fysieke activiteit in de avond.

Lichamelijke activiteit kan helpen bij slaapproblemen, maar het moet niet te laat worden gedaan. Het doen van een training voordat je naar bed gaat, naast een luide, zwaar verlichte sportschool, kan overmatige stimulatie van het lichaam en de afgifte van cortisol veroorzaken - het stresshormoon, dat problemen met slaap kan veroorzaken, en later met de kwaliteit van de slaap. Zorg voor wandelen, oxygenatie en contact met de natuur.

6. Drink geen alcohol.

"Alcohol maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen" - je kunt deze populaire mening vaak ontmoeten. Alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden, kan echter een aanzienlijke vermindering van de REM-slaapfase veroorzaken en zelfs de volledige onderdrukking ervan.

7. Kruiden, supplementen en medicijnen

Alleen wanneer u uw gewoonten verandert en alle bovenstaande punten volgt en u geen verbetering ziet, moet u suppletie overwegen. Adaptogenen zijn zeer nuttig bij het kalmeren voor het slapengaan, vooral Ashwagandha. Daarnaast kunnen plantaardige ingrediënten zoals Melissa of saffraan ook effectief zijn. Melatonine moet Laatste komen, maar niet te lang duren.

8.Meditatie

Focussen op ademhaling en bewust zijn van het moment kan ook helpen bij slaapproblemen. Volgens een recente studie hebben mensen die regelmatig mediteren minder problemen met slapeloosheid, vermoeidheid en depressie.

Voldoende slaap en een breed gedefinieerde gezonde levensstijl zijn erg belangrijk bij de behandeling van de ziekte van Lyme. Slaapkwaliteit en levensstijl beïnvloeden onze immuniteit en dus het vermogen van het lichaam om Borrelia-bacteriën te bestrijden.

Product added to wishlist
Product added to compare.