Katten klauw

Katten klauw

- Kategorien : Lidwoord

Kattenklauw (Lat. Uncaria tomentosa) is een van de drie kruiden uit het basisprotocol van Buhner die worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Lyme. De belangrijkste activiteit is modulatie van het immuunsysteem. Het kruid vertoont ook ontstekingsremmende eigenschappen. Kattenklauw behoort tot de familie Rubiaceae. Het groeit in de jungle in de vorm van een bosrank, vaak van aanzienlijke grootte. Het wikkelt zich om bomen en klimt omhoog naar de zon, en dankt zijn naam aan de uitstekende, haakvormige doornen aan de wijnstok.

Eigenschappen:

Katteklauw vormt samen met de Japanse duizendknoop (Lat. Polygonum cuspidatum) en Andrographis (Lat. Andrographis paniculata) het basisprotocol voor de behandeling van de ziekte van Lyme volgens Stephan Buhner. Het wordt gekenmerkt door een breed werkingsspectrum, waaronder ontstekingsremmende, pijnstillende, antidepressiva, antivirale, anticoagulantia, ontgiftende en vele andere eigenschappen. Bij de behandeling van de ziekte van Lyme wordt het vooral gewaardeerd voor:
• versterken en stimuleren van het immuunsysteem
• demonstreren van ontstekingsremmende activiteit
• versterking van het centrale zenuwstelsel
• in geval van chronische infectie, verhoging van het aantal CD57-witte bloedcellen, wat op zijn beurt helpt om de progressie van de ziekte te remmen
• gebruik bij cognitieve stoornissen
• vertoont specifieke ontstekingsremmende effecten bij de behandeling van gewrichts- en spierpijn bij de ziekte van Lyme, waardoor zwelling wordt verminderd
• moduleren van de werking van het immuunsysteem
• fungeren als een algemeen tonicum voor het lichaam
• is een HLA-DR-modulator
• ontspannen van het centrale zenuwstelsel
• welzijn verhogen
• een analgetisch effect vertonen


Vorm van het kruid:

Het kruid wordt in verschillende vormen verkocht:


1. Tinctuur op alcoholbasis
Plantentinctuur op alcoholbasis wordt gemaakt door een verse plant in volle alcohol of een gedroogde plant in een mengsel van alcohol en water te macereren. Alcohol is een uitstekend medium voor het extraheren van kruiden, en tincturen op alcoholbasis zijn de meest populaire vorm van kruidengebruik door professionele kruidkundigen. Maceratie van kruiden met alcohol zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten van het kruid sneller in de bloedbaan terechtkomen, waardoor de tinctuur een snelwerkende vorm van inname van het kruid is.

2. Alcoholvrij extract
Niet-alcoholische tinctuur wordt voornamelijk bereid op basis van glycerine. Glycerine is een populair alternatief geworden voor alcoholtincturen en is perfect voor kinderen en mensen die geen alcohol willen of kunnen drinken. Glycerine is echter niet zo effectief bij extractie als water of alcohol. Glycerine heeft slechts ongeveer 60% van de alcoholextractiewaarde. Kattenklauwglyceraat zal daarom 40% zwakker zijn dan alcoholtinctuur.

3. Ingekapseld kruid
Capsules zijn een zeer populaire manier geworden om kruiden in te nemen, omdat ze een gemakkelijke en handige doseringsvorm zijn. Een van de belangrijkste voordelen van de capsules is dat we de smaak van de kruiden niet voelen. Bovendien, als je het kruid in de vorm van een gemalen kruid in een capsule neemt, consumeer je al het plantaardig materiaal samen met de plantenvezels. Onthoud echter dat u, samen met de gemalen kattenklauw in de capsule, ook de capsuleschaal doorslikt. Het capsuleomhulsel draagt ​​niets bij aan de therapie en moet door het lichaam worden verteerd. Als u het Buhner-protocol volgt, moet u grote hoeveelheden capsules innemen. Voor mensen met een verzwakt spijsverteringsstelsel kan dit problematisch zijn na langdurig gebruik van kruiden.


4. Gemalen kruid
Gemalen kattenklauw kan direct worden ingenomen, ingekapseld of verwerkt tot tincturen. Het nadeel van het nemen van gemalen kruid is de smaak.

Direct gebruik: voeg 1 theelepel kruid toe aan een glas en giet er lauw water bij, roer en drink de vloeistof met bezinksel op. Om de smaak te verbeteren kun je dan een beetje honing en citroensap toevoegen.

Thuis tincturen maken: Thuis is het het gemakkelijkst om een ​​tinctuur te bereiden in een concentratie van 1: 5, d.w.z. 1 deel gedroogde kattenklauw op 5 delen alcohol. Alcohol moet worden verdund met water, omdat planten tijdens het drogen hun natuurlijke vocht verliezen. Voeg bij het maken van tincturen van een gedroogde plant zoveel water toe als de plant zou bevatten als hij vers was. Giet het kruid vervolgens met alcohol (50-60%) en laat het vervolgens 2 weken in een donker vat zonder toegang tot licht voor maceratie. Schud de pot eenmaal per dag. Na 2 weken moet het maceraat worden gefilterd. Bewaar het afgewerkte maceraat in een donkere fles of een gewone fles gewikkeld in aluminiumfolie op een plaats die beschermd is tegen toegang tot licht.


5. Snijd kruid
Snijkruid is een gedroogde vorm van een kattenklauw die in kleinere stukjes wordt gesneden. Van het gesneden kruid kun je afkooksels of tincturen maken.
Afkooksel: Giet 7 g Cat's Claw in 1 liter water en kook gedurende 20 minuten op laag vuur. Zeef en laat afkoelen. Verdeel het afkooksel in porties en drink gedurende de dag.

Bijwerkingen:

Hoge doseringen van dit kruid kunnen soms darmstoornissen veroorzaken zoals dunne ontlasting, diarree en/of buikpijn. Deze symptomen verdwijnen meestal bij langdurig gebruik. Als er symptomen optreden, moet de dosis worden verlaagd. Als diarree langer dan drie dagen aanhoudt, moet het gebruik van het kruid worden gestaakt.

Contra-indicaties:

Katteklauw kan niet worden ingenomen door mensen die voorbereidingen treffen om de bloeddichtheid te verlagen. Mensen die een operatie moeten ondergaan, moeten 10 dagen voor een operatie stoppen met het innemen van het kruid. U kunt het preparaat niet gebruiken tijdens de behandeling met geneesmiddelen die de afscheiding van maagzuur remmen, omdat ze ook de omzetting van dit kruid in zijn actieve vorm in de maag kunnen remmen. Kattenklauw mag niet worden gebruikt door zwangere of zogende vrouwen.

Product added to wishlist
Product added to compare.