Epstein-Barr Virus

Epstein-Barr Virus

- Kategorien : Lidwoord

Epstein-Barr virus, meer algemeen bekend onder zijn onvolledige naam EBV virus, is een pathogeen behorend tot de herpesviridae groep. Het is in dezelfde groep als herpes simplex virus (HSV) of cytomegalovirus (CMV). Epstein-Barr virus is een virus dat een infectieuze mononucleosis genaamd veroorzaakt "Kiss disease". Een infectie met Epstein-Barr virus kan leiden tot een aantal ernstige gezondheidscomplicaties, waaronder auto-immuunziekten. Diagnose van Epstein-Barr virus is ook uiterst belangrijk bij patiënten met de ziekte van Lyme.

Hoe kom je aan het virus?

Het feit dat het een kusziekte wordt genoemd, geeft aan dat het voornamelijk wordt overgedragen door speeksel (ook door het eten van hetzelfde bord, drinken uit dezelfde fles of het gebruik van dezelfde tandenborstel). Infectie kan echter ook optreden door bloed en door fysiek (seksueel) contact. Geschat wordt dat maar liefst 90-95% van de volwassen wereldbevolking drager is van EBV. Bij kinderen is dit percentage relatief klein en is het 40-50%. Zo ' n hoog percentage geïnfecteerde mensen is te wijten aan het feit dat het verloop van de ziekte volledig asymptomatisch kan optreden en de zieke persoon zich niet bewust is van de ziekte.

Symptoom

Sommige mensen ervaren geen symptomen, maar de meeste zijn typische symptomen van infectie die kunnen worden veroorzaakt door vele andere ziekten, dus het is moeilijk om jezelf te diagnosticeren met EBV. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, pijn in het hele lichaam, keelpijn, huiduitslag, zwakte of gebrek aan eetlust.

Echter, indien onbehandeld voor een lange tijd, EBV kan leiden tot infectieuze mononucleosis en significante verslechtering van de gezondheid veroorzaken. Kenmerkende symptomen van mononucleosis zijn:
- ontsteking van de keel en amandelen met roodheid van het slijmvlies en de aanwezigheid van plaque. Dit gaat gepaard met ernstige pijn, grote moeite met slikken en een hoge koorts tot 40°C
- vergroting van lymfeklieren-meestal rond de nek. Het kan aanhouden tot zes maanden na de eerste infectie.
- vergroting van de milt-treft slechts de helft van de patiënten
- hepatitis
- huiduitslag

EBV en ziekte van Lyme

Epstein-Barr virus (EBV) infectie komt vaak voor bij mensen met de ziekte van Lyme. Heel vaak kan infectie met dit virus ook verantwoordelijk zijn voor vals-positieve resultaten in serologische tests voor de aanwezigheid van borreliose spoelen. Als de twee infecties worden vermoed co-geïnfecteerd, aanvullende diagnose voor de ziekte van Lyme moet worden gemaakt.

Epstein-Barr virus (EBV) kan bijdragen aan de ontwikkeling van chronisch vermoeidheidssyndroom, maar ook schildklierziekte, tinnitus, duizeligheid, gewrichtspijn, botpijn, spierpijn of neurologische symptomen. Het is praktisch onmogelijk om de symptomen van EBV-infectie te onderscheiden van de ziekte van Lyme. Als u een langdurige behandeling voor de ziekte van Lyme ondergaat en geen effecten ziet, moet u een EBV-infectie overwegen. Beide infecties kunnen ook naast elkaar bestaan, wat de symptomen bij de patiënt verder verergert.

Diagnose

Voor de opsporing van EBV, worden serologische methodes gebruikt om antilichamen te ontdekken.

- anti-VCA IgM - die in de scherpe fase voorkomen en soms wanneer de besmetting wordt gereactiveerd, verdwijnen na een paar maanden
- anti-VCA IgG - die te allen tijde aanwezig zijn vanaf het moment van infectie, wijzen op een geschiedenis van infectie
- anti-EA-nuttig bij de diagnose van acute EBV-infectie en acute fase van infectieuze mononucleosis.
- anti-Ebna-nuttig in de diagnose van verleden EBV besmetting en verleden besmettelijke mononucleosis.

Behandeling

Er zijn geen specifieke farmaceutische middelen voor de behandeling van mononucleosis. De enige geneesmiddelen die worden gebruikt om het virus onder controle te houden zijn pijnstillers en ontstekingsremmers. Er zijn echter natuurlijke behandelingsmethoden. Dit is m.in.:

1. Kruidenmix van Chinese skullcap, Isatis en zoethout
2. Thee met gembersap
3. Andrographis (merk op dat ongeveer 1% van de mensen die andrographis gebruiken, netelroos krijgt; als dit gebeurt-stop met het gebruik van het kruid, zal de uitslag na ongeveer 1 Week verdwijnen)
4. Kruidenmix van Moederwoord en passiebloem
5. Kruidenmix van Cordyceps en Rhodiola

Echter, je moet niet vervalsen om te rusten en om veel water te drinken.

Product added to wishlist
Product added to compare.