Ashwagandha

Ashwagandha

- Kategorien : Lidwoord

Ashwagandha (Latijns Withania somnifera), ook wel bekend als winterkers, is een kruid dat bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen en invloed op het centrale zenuwstelsel. De plant behoort tot de groep van adaptogenen, d.w.z. stoffen van natuurlijke oorsprong die helpen bij de aanpassing van het lichaam aan het handhaven van de homeostase zonder grote bijwerkingen te vertonen. Vanwege die eigenschappen nam Buhner dit kruid op in zijn protocol voor de behandeling van de ziekte van Lyme en co-infecties.

Ashwagandha behoort tot de familie van de Solanaceae. Het groeit in India, Bangladesh, Nepal, Pakistan en Sri Lanka. De struik wordt ongeveer 150 cm hoog, heeft gele bloemen en rode bessen. De wortel en vrucht van deze plant hebben helende eigenschappen.


Eigenschappen:

Ashwagandha wordt gebruikt bij slaapstoornissen, neurose, constipatie, reuma of huidinfecties. De volgende eigenschappen zijn met name tijdens de behandeling van de ziekte van Lyme en de co-infecties:

- verbetert de werking van het centrale zenuwstelsel
- ontgiften, het lichaam reinigen van gifstoffen
- hermoduleert en verlaagt het niveau van IL-10-cytokine en Th2-respons, wat zorgt voor de vermindering van veel symptomen van de ziekte van Lyme en eliminatie van infectie uit het lichaam
- antidepressivum, neutraliseert stress en wordt beschouwd als een uitstekende stemmingsstabilisator
- versterkt het immuunsysteem
- verbetert het geheugen, uitstekend kruid voor concentratie en slaap
- vertraagt ​​het verouderingsproces
- neutraliseert de vrije radicalen die in het lichaam circuleren, en bovendien
- versterkt de werking van de lever en de nieren.

Vorm van het kruid:

Het kruid wordt in verschillende vormen verkocht:

1. Alcoholtinctuur
Plantentinctuur op alcoholbasis wordt gemaakt door een verse plant in volle alcohol of een gedroogde plant in een mengsel van alcohol en water te macereren. Alcohol is een uitstekend medium voor het extraheren van kruiden en om deze reden zijn tincturen op basis van alcohol de meest populaire vorm van kruidengebruik door professionele kruidkundigen. Maceratie van kruiden met alcohol zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten van het kruid sneller in de bloedbaan terechtkomen, waardoor de tinctuur een snelwerkende vorm van inname van het kruid is.

2. Alcoholvrij extract
Niet-alcoholische tinctuur wordt voornamelijk bereid op basis van glycerine. Glycerine is een populair alternatief geworden voor alcoholtincturen en is perfect voor kinderen en mensen die geen alcohol willen of kunnen drinken. Glycerine is echter niet zo effectief bij extractie als water of alcohol. Glycerine heeft slechts ongeveer 60% van de alcoholextractiewaarde. Cat's claw glyceraat is daarom 40% zwakker dan alcoholtinctuur, maar als je een hogere dosis neemt, zou het hetzelfde effect moeten hebben als tinctuur op alcoholbasis.

3. Ingekapseld kruid
Capsules zijn een zeer populaire manier geworden om kruiden in te nemen, omdat ze een gemakkelijke en handige doseringsvorm zijn. Een van de belangrijkste voordelen van de capsules is dat we de smaak van de kruiden niet voelen. Bovendien, als je het kruid in de vorm van een gemalen kruid in een capsule neemt, consumeer je al het plantaardig materiaal samen met de plantenvezels. Onthoud echter dat u, samen met de gemalen ashwagandha die in de capsule is ingekapseld, ook de capsulehuls doorslikt. Het capsuleomhulsel draagt ​​niets bij aan de therapie en moet door het lichaam worden verteerd. Als u het Buhner-protocol volgt, moet u grote hoeveelheden capsules consumeren. Bij mensen met een verzwakt spijsverteringsstelsel kan dit bij langdurig gebruik van kruiden problematisch zijn.

4. Kruidenpoeder
Ashwagadha poeder kan direct worden ingenomen, ingekapseld of verwerkt tot tincturen.

Direct gebruik: voeg 1,5 - 3 g van het kruid toe aan een glas en giet er lauw water of een andere drank op, roer en drink de vloeistof met het bezinksel op.

Thuis tincturen maken: Thuis kun je het gemakkelijkst een tinctuur bereiden in een concentratie van 1:5, d.w.z. 1 deel gedroogde ashwagandha op 5 delen alcohol. Alcohol moet worden verdund met water, omdat planten tijdens het drogen hun natuurlijke vocht verliezen. Voeg bij het maken van tincturen van een gedroogde plant zoveel water toe als de plant zou bevatten als hij vers was. Giet het kruid vervolgens met alcohol (50-60%) en laat het vervolgens 2 weken in een donkere pot zonder toegang tot licht voor maceratie. Schud de pot dagelijks. Na 2 weken moet het maceraat worden gefilterd. Bewaar het afgewerkte maceraat in een donkere fles of een gewone fles gewikkeld in aluminiumfolie op een plaats zonder toegang tot licht.

5. Snijd kruid
Snijkruid is een gedroogde vorm van ashwagandha die in kleinere stukjes wordt gesneden. Van het gesneden kruid kun je afkooksels of tincturen maken.

Afkooksel: voeg 1-2 gram van het kruid toe aan een glas en giet 1 kopje kokend water en laat het 30 minuten afgedekt staan. Drink 3 keer per dag en maak elke keer verse bouillon.

Bijwerkingen:

Hoge doses van dit kruid kunnen soms darmstoornissen veroorzaken zoals dunne ontlasting, misselijkheid, diarree en/of buikpijn.

Contra-indicaties:

Ashwagandha kan een slechte vruchtbaarheidshulp zijn. Het wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen. Bovendien kan het het effect van barbituraten versterken. Dit kruid mag niet worden gebruikt met sedativa en anxiolytica.

Product added to wishlist
Product added to compare.