DE ZIEKTE VAN LYME DIEET Naast antibiotica en kruiden, voeding is een ander onderdeel van de behandeling voor de ziekte van Lyme. Het is bewezen voor een lange tijd dat het voedsel dat we eten heeft invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Ze zijn niet alleen de invloed van de cel regeneratie en metabole processen, maar ook de werking van het immuunsysteem, wat van cruciaal belang is in een Borrelia spirochaetes infectie. Als u overladen met verwarrende informatie en voortdurend vragen zelf een aantal van deze vragen: • Kan ik eten van gluten en zuivel? • - Ondersteuning van de darmen natuurlijk? • Moet ik geven te eten? Die grutten zijn het gezondst? • Die olie te kiezen? • Heb ik nodig voor het volgen van een streng dieet? Dan is deze zelf-hulp boek is zeker voor u! We gaan door middel van de meest populaire diëten voor de ziekte van Lyme behandeling samen, ik zal antwoord geven op de meest gestelde vragen en het delen van lekkere en gezonde recepten om u te helpen herstellen. INHOUD 1. KOOLHYDRATEN Suiker Gries Gluten 2. VETTEN 3. EIWIT Vlees Vissen Zuivel producten Peulvruchten 4. ALCOHOL 5. PROBIOTICA 6. COLLAGEEN 7. HYDRATATIE 8. KRUIDEN 9. COCKTAILS 10. OVERZICHT VAN DE MEEST POPULAIRE DIËTEN GEBRUIKT VOOR DE BEHANDELING VAN DE ZIEKTE VAN LYME 11. CONCLUSIES 12. REFERENTIES Copyright © Healthylife S. C., Chorzów 2022 Alle rechten, inclusief het recht tot het reproduceren van teksten, geheel of gedeeltelijk, in welke vorm ook, zijn voorbehouden. 1. KOOLHYDRATEN Koolhydraten zijn een groep van verbindingen, genaamd suikers. Echter, betekent dit dat wij sluiten alle koolhydraten uit onze voeding? Koolhydraten kunnen onderverdeeld worden in eenvoudige en complexe. EENVOUDIG Wit brood, rijst, pasta Snoep, snoep, zoetwaren Gezoete dranken Suiker, jam, honing GECOMBINEERD Volkoren brood en pasta, Gries, bruine rijst Havermout, zemelen Volkoren producten zonder toegevoegde suiker Op deze manier is het erg gemakkelijk om te zien dat eenvoudige suikers, geleid door de meest populaire witte suiker, schadelijk zijn voor onze gezondheid. Suiker • Suiker ernstig verzwakt ons immuunsysteem, terwijl verergering van de ontstekingen in ons lichaam. • Het heeft geen voedingswaarde. • Het is het belangrijkste product dat bevordert het ontstaan van mycose waarin we zijn bijzonder gevoelig tijdens de behandeling met antibiotica. • Het verhoogt het risico van hart-en vaatziekten. • Het draagt bij tot een verminderde weerstand tegen bacteriële infecties. Dat is waarom, vooral tijdens ziekte, het is de moeite waard het verminderen van eenvoudige koolhydraten uit onze voeding, vooral witte suiker en producten die rijk zijn in hem. Echter, het is niet de moeite waard om alle koolhydraten, met inbegrip van dergelijke voedselrijke gries. Gries Grutten zijn gemaakt van granen. Maïs is het belangrijkste ingrediënt in de productie van maïs gries. Tarwe is het belangrijkste ingrediënt in de productie van zetmeel, bulgur en couscous. Boekweit is het belangrijkste ingrediënt in de productie van boekweit grutten. Pearl gries en pot gerst zijn gemaakt van gerst en gierst gries van gierst. Grutten zijn gemaakt door het schoonmaken van het graan en vervolgens snijden, slijpen of braden het. Hoe lager de mate van zuivering en het malen van het graan, de meer waardevolle voedingsstoffen de gries bevatten. Boekweit en gierst, gries zijn onder de gezondste, terwijl farina en couscous zijn enkele van de meest schoongemaakt. TOP 1: Boekweit grutten • Hoog vezelgehalte – het reguleert de darmwerking • Hoge niveaus van ijzer, foliumzuur, zink, jodium • Rijk aan B-vitaminen en vitamine E TOP 2: Gierst gries • Rijk aan B-vitaminen, fosfor, zink, koper en mangaan • Lage glycemische index • De grote hoeveelheid eiwitten Gluten Gluten is een eiwit dat voornamelijk bestaat uit gliadine en glutelin. Het is wat geeft gebakken goederen hun fluffiness en elasticiteit, waardoor het voornaamste voedsel in de westerse wereld. De meest voorkomende graan bevat gluten zijn tarwe, maar ook rogge, gerst en haver. Er zijn bepaalde ziekten waarvoor een glutenvrij dieet is de enige behandeling. Dergelijke ziekten zijn: • De ziekte van de buikholte Dit is een auto-immune ziekte die veroorzaakt schade aan de villi van de dunne darm. Dit leidt tot malabsorptie en maag-en darmproblemen (diarree, winderigheid, obstipatie, overmatige gas). De ziekte komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking. • Niet-coeliakie gluten gevoeligheid De meest voorkomende symptomen die de patiënten klagen van zijn buikpijn, winderigheid, huiduitslag, hoofdpijn. Er zijn tal van moeilijkheden bij het correct diagnosticeren van de ziekte, zoals de voorlopige uitsluiting van vele aandoeningen. • De ziekte van Duhring Het is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door huidafwijkingen zoals papulae, blaren en erytheem. Het heeft een gemeenschappelijke etiologie de ziekte coeliakie - er is een afvlakking van de intestinale villi. • Tarwe allergie Het immuunsysteem wordt geactiveerd en IgE-afhankelijke en IgE-onafhankelijk reacties optreden. In de meeste gevallen de patiënten alleen hoeft uit te sluiten tarwe uit hun dieet, zonder alle producten die gluten bevatten. Voorkomende symptomen zijn: urticaria, buikpijn, braken, astma, oedeem en, bij mensen met een atopische dermatitis, een snelle verergering van de symptomen. Er is daarom geen onderzoek bewezen informatie die mensen met de ziekte van Lyme zal ervaren voordelen voor de gezondheid, na uitsluiting van producten die gluten in hun voeding. Echter, het is de moeite waard het verminderen van de inname van verwerkte granen zoals tarwe meel en de producten die ervan gemaakt worden. Ze te vervangen door volkoren granen en diversificatie van de voeding met producten van andere granen zoals gierst (millet gries) een positieve invloed zal hebben op onze gezondheid. Bedenk ook dat een gluten-vrij dieet is zeer streng en als slecht gebalanceerd kan blijken te zijn een deficiëntie dieet. Veel producten die we beschouwen glutenvrij kan sporen van gluten in hen. Deze zijn bevroren gemengde groenten, ketchup, bakpoeder, kruiden, gedroogd fruit, thee en geneesmiddelen. Van nature glutenvrije producten zijn: rijst, maïs, aardappelen, soja, tarwe, gierst, boekweit, tapioca, quinoa, fruit, groenten, linzen, kikkererwten, bonen en vlees. Glutenvrije producten zijn voorzien van een licentie gekruist spike teken. Dus voordat we bereikt wat we denken is gluten-vrij voedsel in de winkel, we moeten ervoor zorgen dat het niet bevatten, zelfs sporen van gluten. Bovendien moeten we niet aannemen dat het gluten-vrij voedsel is van nature gezond. De kant-en-klare glutenvrije broodjes, brood, tortilla ' s of snoep op de markt beschikbaar zijn statistisch gezien meer verzadigd zijn en hebben een hogere glycemische index. Bovendien, voor de genoemde producten, zullen we betalen 2-3 keer meer dan voor de traditionele brood of meel. BLUEBERRY EN KOKOS GIERST PUDDING Ingrediënten: - 200g gekookte boekweit - 250 gram kokos melk - 1/3 theelepel kaneel -1/3 theelepel kardemom -1/2 theelepel kurkuma - bessen (om te serveren) Voorbereiding: Leg de gekookte boekweit in een pot, giet er de melk en voeg de kruiden. Breng aan de kook. Zet opzij en mix. Serveer met bosbessen. 2. VETTEN Vet is onmisbaar in onze voeding. Het geeft ons niet alleen met essentiële onverzadigde vetzuren (efa ' s), in vet oplosbare vitaminen (A, D, E, K), maar neemt ook deel aan de synthese van hormonen en verbetert de smaak van de maaltijd. Echter, de hoeveelheid en de kwaliteit van het vet verbruikt is belangrijk. We maken onderscheid tussen: • Dierlijke vetten De meeste van hen bieden ons met verzadigde vetzuren (Dvo) die slecht zijn voor ons lichaam (vlees) of cholesterol (vlees en zuivel). Echter, deze groep omvat ook vette vis, die een rijke bron van omega-3 vetzuren en hebben een pro-health effect op onze gezondheid. • Plantaardige vetten Deze zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die te vinden zijn in olijfolie, koolzaadolie en avocado-olie als meervoudig onverzadigde vetzuren van de n-3 en n-6-familie, die zijn lijnzaad olie, druivenpit olie, noten, enz. Het risico van ischemische hart-en vaatziekten wordt verkleind door de 2-3% bij 1% van de energie-inname van verzadigde vetzuren (SFAs) is vervangen door meervoudig onverzadigde vetzuren. Vet is een product die we gewoonlijk associëren met slechte aspecten. De meest frequent herhaald mythe is dat te wijten aan vet krijgen we het gewicht. Het komt van het feit dat 1g vet is gelijk aan 9kcal. En ondanks het feit dat de vetten behoren tot een hoge energie-producten, niet alle van hen zijn even slecht. Vetten die aandacht verdienen: - avocado - olijfolie - koolzaadolie - vette vis - noten - zaden en granen Producten om te voorkomen dat zijn vet vlees, spek, verwerkte voedingsmiddelen, smeltkaas en palmolie. Let op! Soja olie, zonnebloem olie, lijnzaad olie, maïs, olie, druivenpit olie, pompoenpitten-olie, sesamzaad-olie en teunisbloem-olie zijn alleen geschikt voor de consumptie van rauw, bijvoorbeeld in salades (omdat ze rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren oxideren snel bij verhitting). Wat moeten we gebruiken om te bakken? De beste oplossing zou zijn olijfolie en raapzaadolie, met een hoog thermostability en zo schreef ik hierboven, zijn meestal samengesteld uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Kokosolie, die onlangs zeer populair geworden, maar het is ook gekenmerkt door een hoge thermostability, bestaat voornamelijk uit verzadigde vetzuren, die een negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Denk er ook aan dat frituren is niet de aanbevolen methode koken en moet af en toe gebruikt. 3. EIWIT Naast vetten en koolhydraten, het is de laatste van de macronutriënten in ons lichaam. Zijn belangrijkste functie is om te bouwen versleten weefsels. De belangrijkste bronnen zijn: Vlees De meest gebruikte soorten vlees zijn rundvlees, varkensvlees, kip, kalkoen of, meer zelden, kalf, paard, vlees, schapenvlees, geitenvlees of lam. Vlees, ondanks dat het een goede bron van eiwit, het bevat vaak grote hoeveelheden antibiotica. Het vlees dat is het meest gevoelig voor verhoogde concentraties van antibiotica is van gevogelte. Aan de andere kant, zijn we vertrokken met rood vlees (rund, kalf, varken, lam, schaap, paard, vlees of geitenvlees), dat horen we veel over in termen van kankerverwekkende producten. In 2015, het International Agency for Research on Cancer ingedeeld rood vlees in groep 2A, wat betekent dat het waarschijnlijk kankerverwekkend. Een hoge consumptie van kan hebben daarom een zeer negatief effect op onze gezondheid. Dus wat moeten we doen? Betekent dit dat het niet de moeite waard het eten van vlees op alle? Excluding it completely will be problematic for many people but if meat is the main source of protein in your diet then it is worth considering severely limiting the amount you eat and replacing it with the other products listed below. Fish On one hand, fish is known for being a major source of omega-3 fatty acids, but on the other hand, we often hear that it is not worth eating fish because of pollution. What to do in this situation? Who should we listen to? Let's start with pollution. First of all we are afraid of heavy metals (cadmium, mercury, lead). However, the Sea Fisheries Institute published data showing how much of a particular fish we would have to eat for the amount of contaminants (specifically mercury) to be harmful to us. The data is shown in the table below: Fish product The amount of fish you need to eat per week to exceed safe mercury levels Baltic cod Over 2kg Carp Approximately 3kg Smoked Norwegian salmon Over 2kg Alaska pollock Over 11kg Trout Over 2kg Fish, especially fatty fish, are a very valuable source of unsaturated acids EPA and DHA. These acids not only have a beneficial effect on the heart functioning, but also improve the functioning of the organ of vision, strengthen bones and joints and support the functioning of the brain. Eating about 1-2 portions (85-150g) of fatty fish per week reduces the risk of death from heart disease by 36%! * Salmon, herring, mackerel, anchovies, sardines, among others, are considered fatty fish. So you can see that the benefits of eating fatty fish far outweigh the possibility of being poisoned by heavy metals such as mercury. However, if you are still concerned about contamination, it is suggested that you give up salmon bellies, which have the highest mercury content, and replace them with rainbow trout, which has much less of it than salmon, for example. However, if we do not eat fish because of, for example, its taste, we should consider supplementation with 250 mg of EPA and DHA in the form of fish oil or microalgae (version for vegans). Unfortunately, the consumption of walnuts or flaxseed (also rich in the aforementioned acids) alone will not be as effective as the consumption of fish products. Dairy products I often hear that people with Lyme disease avoid lactose in their diet. Is this right? Let's start with what lactose is in fact. Lactose is a milk sugar, chemically produced by the formula C12H22O11. This structure indicates that it is a disaccharide and is composed of galactose and glucose. Where does milk sugar occur? • Cow's / sheep's / goat's milk • Country cheese • Yoghurts • Buttermilk • Kefirs • Cream On the other hand, we find a negligible amount in hard cheeses, quark and feta cheeses. Wereldwijd wordt er bijna 75% van de mensen kan een probleem hebben met het verteren van deze disacharide. In Aziatische landen, het percentage van bijna 100%, terwijl in Polen is zo hoog als 40%. Interessant is dat lactose-intolerantie vordert met de leeftijd – we hebben de meest lactose (lactose verteren enzym) in de kindertijd. Echter, een groot deel van de bevolking ook copes goed met de vertering in de volwassenheid. Bovendien zijn er vaak mensen met problemen met de spijsvertering niet te melden maag problemen met een enkele dosis van 5-10g (een glas melk, een klein yoghurt of een kilo feta kaas). De zuivel producten die momenteel beschikbaar zijn in supermarkten laat veel te wensen over in termen van kwaliteit. Melkproducten zijn vaak "ondersteund" met veel conserveringsmiddelen, bindmiddelen en versterkers. Dus als je geen problemen met de spijsvertering na het eten van zuivelproducten (gas, winderigheid, pijn) het elimineren van producten rijk aan lactose uit uw dieet. Echter, als je niet het gevoel geen ongemak, en u niet wilt geven, vergeet niet te kiezen voor producten die zo weinig verwerkt mogelijk zijn en de kortste samenstelling. Interessant feit: De totale afwezigheid van suiker in melk het dieet voor een lange tijd kan leiden tot een geleidelijke stopzetting van de productie van het enzym lactase, die verantwoordelijk is voor de spijsvertering. Dit betekent dat als we op dit moment niet het gevoel geen ongemak na het consumeren van zuivelproducten, na een langere periode van niet eten, kunnen we niet terug naar de oorspronkelijke staat en ongemak. Eggs Eieren gegeten in hoeveelheden van ongeveer 4-6 per week moet niet doen nadelige gevolgen voor de gezondheid. Echter, opgemerkt dient te worden dat ze zijn een bron van cholesterol in de voeding. In 1 ei (ongeveer 55) er is 200mg cholesterol. Wat meer is, de eieren invloed postprandiale oxidatie van cholesterol, wat betekent dat ze verlagen het gehalte aan LDL of "slechte cholesterol" tot 4 uur na de maaltijd. U moet daarom niet vergeten, niet hoger zijn dan het hiervoor genoemde deel in de loop van een week. Legumes Kunnen We vaak geconfronteerd met de verklaring dat plantaardige eiwitten is niet compleet. Echter, dit is slechts gedeeltelijk waar. Bijna elke plantaardige product bevat alle essentiële aminozuren. Ze verschillen alleen in verhouding. Een effect zoals eiwit complementariteit is de moeite waard hier. Dit is de combinatie van verschillende plantaardige bronnen van eiwit, waardoor verschillende verzamelingen van aminozuren, zodat het een compleet product is gemaakt. Het maakt geen verschil voor ons lichaam of we nemen alle aminozuren die uit één of meerdere producten. Het is daarom voldoende om te combineren met noten, peulvruchten en alle noodzakelijke aminozuren zal worden verstrekt. Another allegation towards the legumes is their poorer absorption. However, it should be noted that the difference between the absorbability of meat and legumes is not so great as to obscure their advantages. Absorbability is proportionally 90% and 80%. Legumes include: lentils, chickpeas, beans or tofu. Apart from being a source of protein, they also influence the gut microbiome. This is due to the amount of fibre and antioxidants (often much higher than in fresh vegetables or fruit). Why do we need to soak most legumes before cooking? I once came across information that legumes are soaked because they have a toxic substance in them and by soaking them we get rid of it. The purpose of soaking beans, chickpeas or peas is only to significantly reduce cooking time. During soaking, by activating naturally occurring enzymes in them, substances such as pectin and other polysaccharides present in cell walls and responsible for the rigidity of the structure of leguminous plants begin to decompose. What is more, if you pour the water off them after soaking and cook them in fresh water, you largely avoid flatulence – another problem that meat lovers complain about. If you want to save time, you can also buy beans or chickpeas from a jar. The nutritional value of these products is very similar and will not significantly affect your diet. BEAN AND NUT PASTE Ingredients: • 2 cups of cooked beans • 1 lemon • 4-5 tablespoons of tannin paste • a few tablespoons of water from cooking the beans • 2 onions • handful of cashew nuts plus a few for sprinkling • 3-4 tablespoons of olive oil • pinch of salt • 2 cloves of garlic • a few tablespoons of water to obtain the desired consistency Preparation: Dice the onions and fry them with a few tablespoons of olive oil. Soak beans overnight and cook (or use the jarred version). Soak cashews in 1 glass of water for 4-6 hours. Put beans, soaked cashews, fried onions, lemon juice, olive oil, water, peeled garlic, salt in a blender and blend on high speed. If the paste is too thick add a few more tablespoons of water. Put into a bowl and serve (you can decorate the paste with cashews or sesame seeds). 4. ALCOHOL Alcohol is a toxin and due to this reason it is recommended to reduce its consumption to a minimum. Such as sugar, it supports the formation of mycosis and exacerbates inflammation. In addition, it burdens the liver, which often works hard anyway, washes out electrolytes and has a negative effect on the nervous system and the heart. In case of people suffering from Lyme disease it can often exacerbate symptoms and make them feel unwell! Wat over droge rode wijn? Immers, iedereen heeft waarschijnlijk gehoord dat het gezond is en een goed glas het zal zeker een gunstig effect op je lichaam. Wij danken deze verklaring te raadplegen om de anti-oxidant resveratrol aanwezig zijn in de wijn. Het heeft een positief effect op het lichaam door het verminderen van de aggregatie van bloedplaatjes. Studies tonen echter aan dat therapeutische doses resveratrol niet bereikt kan worden van een drankje of zelfs uit de voeding. Voor het verkrijgen van een gunstig effect op de gezondheid, moeten we consumeren meer dan 500 liter droge rode wijn. Het wordt daarom aanbevolen om volledig uitsluiten van de alcohol uit de Lyme ziekte dieet. 5. PROBIOTICS Probiotics are live cultures of bacteria and yeast that support the immune system. Probiotics improve the tightness of the intestines, protecting it from harmful bacteria, which is particularly important in case of antibiotic therapy. Naturally we find them in: • Cucumbers and sauerkraut • Kombucha (also known as tea mushroom) • Kvass • Kefir • Buttermilk • Natural yoghurt • Beetroot sourdough BEETROOT SOURDOUGH WITH GINGER AND A HINT OF CLOVES Ingredients: - 1kg of beetroots - a few cloves of garlic - 2l of water - 6-8 cloves - allspice - 2-4cm of fresh ginger - 2-4 bay leaves - 1 tablespoon of salt per 1 litre of water Preparation: Pel de knoflook en snijd ze in kleinere stukken. Snijd de gember in dunne plakjes. Breng water aan de kook, meng met zout en laat afkoelen. Was de bieten, schil dun en snijd ze in dikkere plakjes. Schik ze in het potje afwisselend met de kruiden en knoflook. Giet het water, zodat al de rode bieten grondig worden gedekt. Als ze drijven aan de oppervlakte, druk ze af met een bord. De dop op de pot en zet weg op een warme plaats voor ongeveer 5-10 dagen. 6. COLLAGEN Collagen is extremely important in the treatment of Lyme disease. The key here is to understand that Borellia bacteria have a high affinity for collagen structures. What does this mean? That the bacterium will always initially target these structures because they are the ones that guarantee them food. So there is a reaction here: COLLAGEN DAMAGE DESTRUCTION IN A SPECIFIC REGION (E.G. A JOINT) INTENSIFICATION OF SYMPTOMS That is why it is so important to take care of its correct amount. Supplements are suggested here, but remember that we can also get collagen from food. Natural sources of collagen: • Gelatine • Jellies (sweet and savoury) • Animal offal, e.g. liver • Pork knuckle, brawn Unfortunately, products rich in collagen often provide us with either a lot of sugar or raise the level of the LDL “bad” cholesterol. Therefore, it is not advisable to consume a lot of them. A good choice here will be broth and various kinds of bone broths. COLLAGEN BROTH Ingredients: - Bones/animal carcasses – 1-2 kg - Cider vinegar – 2 tablespoons - Water – 3-4 l - Soup greens – 1 portion - Spices (bay leaf, allspice, salt, pepper) Preparation: 1. Wash the bones and place in a large pot. 2. Add water and vinegar. 3. Bring to the boil, then reduce the heat/hob to low. Remove the foam. 4. After cooking for about 2 hours, add the peeled and washed vegetables and spices. 5. Boil for as long as possible (about 6-8 hours). The water should "bubble" – not boiling. 6. Strain the liquid from the bones and vegetables. 7. When cooled, the broth should have the consistency of jelly. 8. The broth can be stored for about 5 days in the fridge or 3-4 months in the freezer. 7. HYDRATION Our body consists of water in about 60%, so it is not surprising that water is involved in almost all processes in the body. Lyme disease heavily burdens our body with toxins. Drinking large amounts of water automatically cleanses the body of these toxins and provides a natural detoxification. Dehydration, on the other hand, leads to the storage of toxic substances in tissues and cells. So how much fluid to drink per day? It is suggested that women should drink 1.5 litres and men of 2 litres of water but this is very inaccurate. Should a 100kg person drink the same amount as a 50kg person to hydrate the body? A more precise value is therefore to assume that adults should consume 33ml of fluids for every kg of body weight. What does the word “fluids” mean? 1. Water, of course, is the most desirable source of hydration for our body. It is best to drink it slightly warm. You can add different kinds of fruit or vegetables to our cup (water with cucumber and mint is a perfect drink for hot days). 2. Tea – superb for summer as well as winter. With a hint of orange, lemon or cloves, it will warm you up on any winter evening. 3. Coffee – there are many controversies about it. There are not many studies on the influence of caffeine, in particular coffee, on the course of Lyme disease or its co-infections. However, myths about coffee are increasingly being debunked, despite the fact that it has been in disrepute for many years. Below are some basic facts about the consumption of coffee: - Coffee is not dehydrating, at least when consumed in portions of about 500mg of caffeine/day. One cup of brew is about 60 mg, so the dose taken as dehydrating is about 6 cups a day - It does not leach magnesium. Brewed coffee has about 60 mg of caffeine and 7 mg of magnesium (espresso even twice as much). Studies show that after consuming 400 mg of caffeine/day, we lose only 4 mg of magnesium through urine. - It contains antioxidants (chlorogenic acid and its metabolites) which contribute to lowering blood pressure or reducing oxidative stress. It can therefore be assumed that coffee protects against heart disease and reduces the risk of cancers (liver, throat, skin, prostate). Therefore, I see no contraindication to drinking coffee when suffering from Lyme disease and its co-infections. However, remember that every organism is different, every disease is different and everyone has a different threshold of caffeine tolerance. Therefore, if you experience any negative symptoms after drinking it – stop drinking it. 4. Juices are the worst choice. Shop-bought juices have a lot of added sugar (up to 5 teaspoons in 1 glass).This is because the fibre and most vitamins and minerals are found primarily in the peel.   8. SPICES Spices are dish ingredients added in small amounts to enhance its taste and visual appeal. Do we realise that spices and herbs also have valuable medicinal properties? Here are my TOP 5 spices: • Turmeric De belangrijkste stof die geeft het kruid zijn gele kleur is curcumine. Het heeft anti-inflammatoire en anti-oxidant eigenschappen en beschermt het lichaam, vooral de lever, van toxinen. Dankzij de opwarming van de aarde, de spijsvertering en de cholesterol-verlagende eigenschappen van curcumine wordt ook gebruikt als een voedingssupplement. Er zijn tal van gerechten zoals de "golden melk" die gebruik maken van de eigenschappen van kurkuma, maar mijn favoriet en snelste manier om het gebruik van dit kruid toe te voegen aan de bouillon. Het zal niet veranderen de heerlijke smaak van de soep, maar geeft het een intense, mooie kleur. • Ginger Ginger can be used with the addition of garlic (it is very popular in Korean or Thai cuisine) while cooking a dinner as well as in tea. It is probably most commonly used by pregnant women who suffer from morning nausea and people struggling with motion sickness. Ginger stimulates the production of saliva and gastric juices and brings relief from nausea. Thanks to ginerol and its anti-inflammatory properties, it is used in many autoimmune diseases. Contraindications to the use of ginger include inflammatory skin diseases and bleeding. You should also avoid taking the herb with aspirin, as both substances have blood-thinning properties. • Garlic Knoflook heeft antipyretische eigenschappen, maar meer nog voor de ziekte van Lyme, het heeft ook een ontgiftende werking. Het helpt bij het verwijderen van zware metalen zoals lood en cadmium uit het lichaam. Wat is meer, het verwijdert parasieten, waaronder bacteriën en gisten zoals Candida albicans, en bovendien bijdraagt aan de ontwikkeling van gunstige intestinale bacteriële flora. Daarom, ondanks zijn typische penetrante geur, het is de moeite waard toe te voegen aan het diner, drinken in de vorm van siroop met citroen of bakken en toevoegen aan pasta (bijv. bonen pasta). • Cinnamon Cinnamon has antifungal properties – it inhibits the growth of protozoa and fungi and makes digestion easier. However, it is worth choosing the more expensive Ceylon cinnamon than its Chinese equivalent because it has a better effect. • Nigella Hoewel het op enige populariteit in Europa in de afgelopen jaren, het gebruikt werd duizenden jaren geleden al door de oude Egyptenaren. Nigella heeft dus vele eigenschappen die men kan een boek schrijven over hen. Het wordt gebruikt om de behandeling van verkoudheid, keelpijn, ontsteking, huidallergie en versterken het haar. Echter, men moet voorzichtig zijn met consumptie van nigella tijdens de zwangerschap – het kan de oorzaak zijn uteriene contracties. Echter, tijdens de periode van borstvoeding, de moeite waard is, waaronder in het menu weer heeft een positieve invloed op de borstvoeding. Hoewel zoals je hierboven kunt zien, kruiden kan ons helpen vechten tegen vele kwalen en ziekten, zoals de ziekte van Lyme, is het de moeite waard te onthouden dat niet alle kruiden hebben een positieve eigenschappen. Een perfect voorbeeld is van zout. Hoewel die in de juiste verhoudingen heeft het geen invloed op ons lichaam negatief, hebben we de neiging om verder te gaan dan dat. We zijn gewend aan zout letterlijk voor elk gerecht en product, en wij niet meer als voedsel dat niet gezouten. De kers op de taart is monosodium glutamaat of andere smaakversterkers die zijn toegevoegd aan de vele producten en enorme hoeveelheden zout in hen. Zout in zulke hoeveelheden kan leiden tot een hypertensie die van invloed is op meer dan 30% van de volwassen bevolking in Polen! Het leidt ook tot stoornissen in de calcium-en fosfaathuishouding, wat kan leiden tot osteoporose en een verhoogd risico op maagkanker. Veel mensen associëren Himalaya zout, die vaak als beter beschouwd voor gebruik door de 84 mineralen die het bevat. Men moet echter weten dat het bevat (volgens Barbara Hendel en Peter Ferreira) niet alleen deze "goede" mineralen maar ook polonium en radium. Geen zorgen – slechts in kleine hoeveelheden (<0.001 ppm/kg). Maar men kan gemakkelijk zien dat deze zo veel als 84 mineralen zijn niets anders dan een marketingtruc. Bovendien, om te vervullen de dagelijkse behoefte aan kalium met Himalaya zout alleen, we zouden moeten eten meer dan 1 kg van het! De aanbevolen dagelijkse dosis zout is slechts 5-6g (een theelepel), wat betekent dat we alleen in staat om onze kalium eis met een maximum van 0,5%. Is het de moeite waard het betalen van zelfs 10 keer meer zout voor een dergelijk percentage van de behoeften? So let's remember that salt is just a salt (NaCl) and we should severely limit it.   9. COCKTAILS De ziekte van Lyme vaak onderdrukt de eetlust. Hoofdpijn, gewrichtspijn of een algemene verzwakking van het lichaam, maak ons niet hunkeren naar elk type van voedsel. Echter, het eten is noodzakelijk, niet alleen om de ziekte te bestrijden, maar gewoon om te leven. Het is dankzij het voedsel dat we winnen van de energie en de kracht hebben om uit bed te komen elke dag. Dus wat te doen als wij hebben geen honger, maar we ondersteunen onze immuniteit via de voeding. De ideale oplossing zou zijn cocktails. We kunnen verrijken onze menu met een vloeistof die rijk zijn aan antioxidanten (in droge en zoete versie). Op deze manier zullen we de "smokkelen" essentiële voedingswaarde in het lichaam. Savoury tomato cocktail: Ingredients: - 1 tomato - 1 stalk of celery - 1 clove of garlic - 1 carrot - pinch of salt Preparation: Press all ingredients in a juicer. If the taste is too spicy for you, add 1 piece of sun-dried tomato. Sweet raspberry cocktail Ingredients: - 2 tablespoons of pot barley - 1 cup of milk (plant or cow's milk) - 1 apple - 1 teaspoon of goji berries - 1 handful of raspberries Preparation: Boil the pot barley with the blueberries in a glass of water until soft. Add milk, apple cut into small pieces and raspberries and blend. 10. OVERVIEW OF THE MOST POPULAR DIETS USED TO TREAT LYME DISEASE Candida diet Een gemeenschappelijke behandeling voor de ziekte van Lyme is een antibioticum therapie. Echter, je moet weten dat het vaak de oorzaak van de ontwikkeling van mycose die kunnen zeer gevaarlijk zijn voor uw gezondheid en leven. Dat is de reden waarom het zo belangrijk is (vooral tijdens het nemen van een antibioticum) te volgen bepaalde regels van mycose preventie, met inbegrip van dieet. Het belangrijkste principe van deze trend is het vermijden van producten die leiden tot een stijging in de bloedsuikerspiegel. In zo ' n dieet is het absoluut noodzakelijk om te voorkomen dat fruit, vruchtensappen, brood, pasta, zuivel, gist en alle producten die kunnen worden een medium voor de ontwikkeling van gist. However, this diet is very strict and often deficient because it excludes a large group of products rich in, for example, dietary fibre. Products such as wholemeal bread, pasta or groats do not have to be excluded from our menu. We should also not forget about natural yoghurts, nuts, raw vegetables, unrefined oils, fish, pickles and pulses. Spices such as turmeric, oregano, rosemary, coriander and Ceylon cinnamon will also work well here. Only when candidiasis is diagnosed (when there is an overgrowth of the Candida albicans yeast strain which physiologically occurs in the digestive tract and there is a disturbance of our intestinal microflora) should we think about alternative methods of diet therapy. Ketogenic diet Ik denk dat dit de meest voorkomende manier van voeding voor mensen die lijden aan de ziekte van Lyme. Zetten het lichaam in een staat van ketose betekent dat in plaats van het nemen van energie uit suikers, ons lichaam neemt het van vetten. "Keto dieet" betekent dus het elimineren van koolhydraten in het voordeel van vetten. Dit is bedoeld om de stress te verminderen op de darmen en het verbeteren van het zenuwstelsel. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle vetten zijn de "goede". Wenselijk bronnen van vetten in vis, noten, avocado, olijfolie, zaden of zaden. Echter, op het internet en in diverse publicaties dat raden deze manier van eten en de recepten rijk aan verzadigde vetzuren ("slechte" vetten) heersen. Deze omvatten spek, mascarpone kaas of spek. It is also worth mentioning that a ketogenic diet will be inadvisable for people whose mitochondria are depleted and there are blockages in metabolic pathways which can occur in the body infected with Borrelia spirochaetes. Diet maintaining the body's normal pH level Verzuring van het lichaam. Je hebt er waarschijnlijk sprake van deze zin meer dan één keer in aanvulling op de advertenties, boeken of via andere media kanalen. Laten we beginnen met het feit dat ons lichaam heeft verschillende pH-niveaus afhankelijk van de locatie. Uit de alkalische in alvleeskliersap, via neutraal in het bloed te sterk zuur in de maag sap. Echter, al deze waarden zijn over het algemeen samengevat in de "pH-waarde van ons lichaam" dat betekent concreet dat de pH van het bloed en de waarde ligt tussen de 7.35 en 7.45. Als we willen om deze waarde te veranderen met onze voeding, zijn wij in staat om verschuiving van deze index van 0.01 0.02 eenheden. Zo kunt u zien dat het een te verwaarlozen invloed. Ja, met een dieet kunnen we invloed hebben op de pH van onze urine door 1,2 eenheden, maar de limiet van het pH-niveau in het bereik 4.6-7.9 wat betekent dat met een dergelijk groot verschil met het dieet niet de belangrijkste factor hier. A diet rich in alkaline-forming products will bring us many benefits, through an increased supply of vegetables and fruit. However, is it really worth excluding from our diet acid-forming products, such as fish or nuts, which are sources of valuable omega 3 fatty acids? 11. CONCLUSIONS Op het internet en in tal van publicaties vindt u veel tips over hoe de ondersteuning van de behandeling van de ziekte van Lyme via de voeding. Met zoveel tegenstrijdige informatie die u moet benaderen alles met een reden. De ziekte van Lyme is een ziekte die duurt maanden en soms jaren te genezen. Daarom is een dieet moet geen kwelling of een straf voor je. Wat meer is, bedenk dan dat elk lichaam is anders, elke Borrelia-bacterie zal zich anders gedragen, afhankelijk van het lichaam en geven verschillende symptomen. Daarom is het menu worden gekozen individueel. Alleen de aanpassing van het om onze ziekte en onze voorkeuren zal een maximaal resultaat. Some common advice on how to help your body fight bacteria and not go crazy: • Base your nutrition on high quality food. Eat plenty of vegetables, fruit, good quality fats, natural probiotics, whole grain carbohydrates, introduce broths into your diet and exclude sugar or alcohol. • Drink plenty of water. • Eliminate products that are harmful to you. If you feel unwell, sleepy or bloated, limit your intake. Learn to listen to your body. • Think of your diet as a choice, not a punishment. The diet you choose is designed to help fight the disease but also to teach you about proper, healthy eating which cannot be treated as a "from-to". • Think positive. Our mind is a very powerful tool that can work wonders. 12. REFERENCES: Agnieszka Godek: "Modern methods of treatment of Lyme disease with co-infection (antibiotics, nutrition)" Bordoni, Alessandra, et al: "Dairy products and inflammation: A review of the clinical evidence." Carson, Jo Ann S., et al: "Dietary cholesterol and cardiovascular risk: a science advisory from the American Heart Association." Ciborowska H., Rudnicka A., "Dietetics nutrition of healthy and ill person", Diez-Sampedro, Ana, et al. "A gluten-free diet, not an appropriate choice without a medical diagnosis." Elli, et al: "Diagnosis of gluten related disorders: celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity." Tomasz Lesiów: "The influence of consuming excessive amounts of simple sugars and processed foods on the development of systemic mycosis and the respondents' knowledge on the subject" Fielding, Christopher J., et al: "Effects of dietary cholesterol and fat saturation on plasma lipoproteins in an ethnically diverse population of healthy young men." https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stosowaniu-antybiotykow-w-nbsp-hodowli-zwierzat-w-nbsp-woj-lubuskim.html?fbclid=IwAR3VgYOR8yjjb0POUnjAVPVFhdmgenwZbMR4aws1F1SQmHTCw3g2TaUVSb4 Huang, Jiaqi, et al: "Association between plant and animal protein intake and overall and cause-specific mortality." Jones, Amy L: "The gluten-free diet: Fad or necessity?" K. Nieber: "Health effects of coffee". Kynast-Gales, Massey: "Effect of caffeine on circadian excretion of urinary calcium and magnesium". Leonardi, Michela, et al: "The evolution of lactase persistence in Europe. A synthesis of archaeological and genetic evidence." Mozaffarian, Dariush, Eric B. Rimm: "Fish intake, contaminants, and human health: evaluating the risks and the benefits." Rafał Nazarewicz: "Consequences of high-fat ketogenic diets" Reese, et al. : "Non-celiac gluten/wheat sensitivity (NCGS)-A currently undefined disorder without validated diagnostic criteria and of unknown prevalence." Sabine Weiskirchen, Ralf Weiskirchen: "Resveratrol: How Much Wine Do You Have to Drink to Stay Healthy?" https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/ Sophie C. Killer, Andrew K. Blannin , Asker E. Jeukendrup: "No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population". Stephen Harrod Buhner: "The natural treatment of Lyme disease and its co-infections – chlamydiosis and spotted fever rickettsioses Second edition, revised, extended, updated." Willett, Walter C., and David S. Ludwig: "Milk and health."
Product added to wishlist
Product added to compare.